To trend του μικροφεμινισμού γίνεται viral

To trend του μικροφεμινισμού γίνεται viral

To trend του μικροφεμινισμού γίνεται viral

Μια μητέρα εξηγεί πώς τον εφαρμόζει στη συνεπιμέλεια.

Υπάρχει μια τάση που έχει απογειωθεί στο TikTok και στοχεύει να αναδείξει όλους τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες εξακολουθούν να μάχονται με διαφορετικά standard στην ανατροφή των παιδιών τους, από εκείνα που αφορούν τους άνδρες. 

Υπάρχουν χιλιάδες βίντεο με το hashtag μικροφεμινισμός και πολλά από αυτά έχουν εκατομμύρια προβολές. Τα βίντεο προσπαθούν να αναδείξουν μικρές ενέργειες που κάνουν οι γυναίκες στην καθημερινή τους ζωή για να διεκδικήσουν την  ισότητα. 

Μία TikToker έγινε viral όταν μίλησε για το πώς χρησιμοποιεί τον μικροφεμινισμό στη σχέση της. 

«Είμαι ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών, που εργάζεται με πλήρες ωράριο. Μερικές φορές, δεν μπορώ να πάω σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, και μερικές φορές, επιλέγω να αφήσω τον σύντροφό μου να πάει. Δεν είναι πάντα μια εύκολη συνθήκη.

Λίγο πριν την έναρξη του καλοκαιριού, έγινε μια σχολική συνάντηση στην οποία δεν μπορούσα να παρευρεθώ και ήλπιζα ότι ο πρώην μου θα αποδεχόταν ότι θα έχανα τη συνάντηση χωρίς πολλά πέρα-δώθε με emails. Αντί να μου πει απλώς «μπορώ ή δεν μπορώ να πάω», έστειλε ένα email στο σχολείο βεβαιώνοντας ότι η απουσία μου δεν ήταν “πρόβλημα”.

«Ενοχλήθηκα, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά που αμφισβήτησε ή μείωσε την απουσία μου. Λίγες εβδομάδες πριν, όταν του είπα ότι δεν θα πήγαινα στο ραντεβού με έναν γιατρό, απάντησε ότι δεν είναι “καλό για την εικόνα σου”.

Αυτού του είδους τα σχόλια και οι ενέργειες μεταφράζονται σε «Δεν είσαι καλή γονέας». Αλλά έχω μάθει να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου με μικρούς αλλά σημαντικούς τρόπους.»

Γιατί χρησιμοποιεί τον μικροφεμινισμό στη συνεπιμέλεια 

«Τελείωσα τον γάμο μου πριν από σχεδόν επτά χρόνια, και μερικές φορές, εξακολουθώ να νιώθω ότι υπάρχουν μάχες από τις οποίες δεν θα ξεφύγω ποτέ.

«Όταν τα παιδιά είναι μικρά, μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να φροντίσετε τον εαυτό σας. Δεν φταίνε όμως τα παιδιά. Φταίνε οι γύρω σου που σε αφήνουν να αναλάβεις περισσότερα από όσα θα έπρεπε, ή ακόμα και από όσα μπορείς. Δεν είναι μυστικό ότι το ψυχικό φορτίο πέφτει συχνά στους ώμους της μητέρας.»

«Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να συνειδητοποιήσω πλήρως ότι πνιγόμουν. Ως γονέας με 50/50 επιμέλεια, μπορεί να φαίνεται ότι η μάχη έχει κερδηθεί. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πρέπει ακόμα να υπερασπίζομαι τον εαυτό μου τακτικά.»

«Μου είπαν ότι δεν κάνω αρκετά, όταν κάνω περισσότερα από το δίκαιο μερίδιό μου. Χρειάστηκε να παλέψω για ελευθερίες που απολαμβάνουν οι περισσότεροι πατεράδες χωρίς καμία απολύτως μάχη. Είναι εκπληκτικό, πραγματικά, ότι ενώ ο άλλος είναι ο γονέας που το παίρνει χαλαρά, να είναι και ο ίδιος που σου φέρεται σαν να μην κάνεις αρκετά.»

«Αυτό παραμένει γεγονός, όχι μόνο λόγω των πρώην συζύγων, αλλά της κοινωνίας γενικότερα. Ταυτόχρονα, ένας πατέρας είναι ήρωας αν εμφανιστεί για τα παιδιά του, ενώ μια μητέρα αναμένεται να μην χάσει ποτέ ούτε ένα ραντεβού.»

Η θεραπεύτρια Nathalie Savell, LCPC, με έδρα τη Βαλτιμόρη, λέει, «Πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου», όταν επανεξετάζουμε για το τι είναι υπεύθυνος ο κάθε γονέας. 

«Πιθανώς είμαστε η πρώτη γενιά γυναικών που αντιδρούμε σε όλους αυτούς τους μικροσκοπικούς τρόπους με τους οποίους δεν μας δίνεται η ισότητα», λέει, «και αρχίζουμε να το ζητάμε και να επισημαίνουμε τα γεγονότα». 

«Συνήθως μου λέει το επιχείρημα ότι είναι πολύ αντιπαθητικό να έχει κανείς μια μαινόμενη φεμινίστρια ως πρώην σύζυγο. Συνήθως επίσης  πρέπει να υπενθυμίσω στον εαυτό μου να αναπνεύσει και να αναγνωρίσει ότι δεν είναι αποκλειστικά δικό του λάθος που σκέφτεται όπως σκέφτεται», εξηγεί η Savell.

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς που διατηρούν φιλικές σχέσεις εάν τα παιδιά τους ερωτευτούν;

YouTubers: Γιατί η νέα γενιά τούς προτιμά σε σχέση με τις διαπροσωπικές σχέσεις;

Ροή Ειδήσεων